10 Soruda Depresyonda mısınız? - C.S. Cengiz Soykök

10 Soruda Depresyonda mısınız?



Depresyon (majör depresif bozukluk veya klinik depresyon) yaygın fakat ciddi bir duygudurum bozukluğudur. Nasıl hissettiğinizi, düşündüğünüzü ve uyku, yemek yeme veya çalışma gibi günlük aktivitelerinizi etkileyen ciddi semptomlara neden olur. Depresyon teşhisi konması için semptomların en az iki hafta mevcut olması gerekir.

 

Bazı depresyon türleri biraz farklıdır veya benzersiz koşullar altında gelişebilirler. Depresyonda olan herkes her semptomu yaşamaz. Bazı insanlar yalnızca birkaç semptom yaşarken, diğerleri birçok semptom yaşayabilir. 

 

Majör depresyon teşhisi için düşük duygudurumun yanı sıra birçok kalıcı semptom gereklidir, ancak yalnızca birkaç - ancak üzücü - semptomları olan kişiler "subsendromal" depresyonlarının tedavisinden fayda görebilir. Semptomların şiddeti ve sıklığı ve ne kadar sürdükleri, kişiye ve onun özel hastalığına bağlı olarak değişecektir. Belirtiler, hastalığın evresine göre de değişebilir.


Depresyon her yaşta olabilir, ancak genellikle yetişkinlikte başlar. Depresyon, bazen düşük ruh halinden daha belirgin bir sinirlilik ile ortaya çıksa da, artık çocuklarda ve ergenlerde ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Yetişkinlerdeki birçok kronik duygudurum ve anksiyete bozukluğu, çocuklarda yüksek düzeyde anksiyete olarak başlar.


Zor bir dönemden geçtiğinizde bir süre keyifsiz hissetmeniz normaldir, üzüntü ve keder gibi duygular bizi insan yapmamıza yardımcı olur. Ancak uzun bir süre boyunca çoğu zaman üzgün veya mutsuz hissediyorsanız, depresyonunuz olabilir.


Depresyonun herhangi bir uyarı işaretini gösterip göstermediğinizi anlamanıza yardımcı olması için bu kendi kendine testi yapın. Bu size tanı koymaz, ancak bir sonraki adıma karar vermenize yardımcı olur.

 

10 soruda depresyon testi

 

Aşağıdaki sorular durumunuzun  ne kadar ilgili olduğunu belirlemeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Bunlar bilimsel olarak kabul edilen belirtiler olmakla birlikte, terapi yapılmadan tanı konamayacağı unutulmamalıdır.

 

DEPRESYONDA MIYIM?

Aşağıdaki soruları doğru ve samimi olarak yanıtlayınız ve değerlendirmeyi okuyarak durumunuz hakkında bilgi sahibi olunuz. Bu bilgi depresyonla ilgili yol göstericidir, tanı değildir. Soruları son iki haftayı dikkate alarak yanıtlayınız.

  1.    Son iki hafta içinde moraliniz bozuk, depresif, sinirli veya umutsuz hissetmekten ne sıklıkla rahatsız oldunuz?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  2.    Son iki hafta içinde bir şeyler yapmaktan ne kadar sıklıkla zevk alıyorsun?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  3.    Son iki hafta içinde uykuya dalma, uykuda kalma veya çok fazla uyumakta ne kadar sıklıkta sıkıntı yaşadınız?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  4.    Son iki hafta içinde iştahsızlık, kilo kaybı veya aşırı yemek yemenizden ne sıklıkla rahatsız oluyorsunuz?      

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  5.    Son iki hafta içinde yorgun hissetmekten veya çok az enerjiye sahip olmaktan ne sıklıkla rahatsız oldunuz?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  6.    Kendiniz hakkında kötü hissetmekten - ya da başarısız olduğunuzu hissetmekten ya da son iki hafta içinde kendinizi ya da ailenizi hayal kırıklığına uğrattığınızı hissetmekten ne sıklıkla rahatsız oluyorsunuz?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  7.    Son iki hafta içinde okul ödevi, okuma ya da televizyon izleme gibi şeylere konsantre olma konusunda ne sıklıkta sıkıntı yaşadınız?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  8.    Başkalarının fark edebileceği kadar yavaş hareket etmek veya konuşmaktan ne sıklıkla rahatsız oluyorsunuz? Ya da tam tersi - son iki hafta boyunca normalden çok daha fazla hareket ettiğiniz için kıpır kıpır veya huzursuz oluyor musunuz?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

9.    Son iki hafta içinde, kendinize bir şekilde zarar vereceğiniz düşüncelerinden ne kadar sıklıkla rahatsız oldunuz?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

10.   Yukarıdaki özellikler bir maddeye veya bir bedensel hastalığa bağlı mıdır?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

 

DEĞERLENDİRME

Depresyon riski

Birinci ve ikinci sorulardan en az birine ve 3.-9. sorulardan en çok dördüne ‘evet’ yanıtı verdinizse, depresif belirtileriniz vardır ve depresyon riski altındasınızdır. Durumunuzun değerlendirilmesi gerekir.

Yüksek depresyon riski

Birinci ve ikinci sorulardan en az birine ve 3.-9. sorulardan en az beşine ‘evet’ yanıtı verdinizse, depresif belirtileriniz ve belki depresyonunuz vardır; yüksek depresyon riski altındasınızdır. Onuncu ve on birinci sorulara verilen yanıtlar da dikkate alınarak durumunuzun bir ruh hekimi tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekir.

Dikkat, depresyondasınız

Birinci ve ikinci sorulardan en az birine, 3.-9. sorulardan en az beşine ve 10. soruya ‘evet’, 11. soruya ‘hayır’ yanıtı verdinizse, depresyondasınız demektir. Mutlaka bir ruh hekimine başvurmanız ve tedavi olmanız gerekir. (Evet yanıtı verdiğiniz durumlar bir yas reaksiyonuna bağlı olmamalıdır.)

Rahat olun

Birinci ve ikinci sorulardan ikisine de ‘hayır’ yanıtı verdinizse, 3.-9. sorulardan en çok bir-ikisine veya daha azına ‘evet’ yanıtı verdinizse veya hiçbirine ‘evet’ yanıtı vermedinizse, depresyon riskiniz yok denecek kadar azdır veya yoktur, rahat olun.

 

Cengiz Salih Soykök

Psikoterapist / HipnoTerapist 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

İletişim

Tüm Sorularınız için mesaj bırakınız.

İsim*


Mesajınız*


Sadece sor, sana yardım etmek için buradayız.

Sizin için uygun olup olmadığımızdan emin değil misin? veya hizmetlerimiz hakkında sorularınız mı var?

  • info@cengizsoykok.com
  • www.cengizsoykok.com

Pages