Depresyon Nedir? Nasıl Düzeltilir? - C.S. Cengiz Soykök

Depresyon Nedir? Nasıl Düzeltilir?




Depresyon (majör depresif bozukluk) nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi ancak tedavi edilebilen tıbbi bir hastalıktır. Depresyon sürekli üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar.


Beynimizin içi adeta bir kütüphane gibidir. Sizin hayatınız, tecrübeleriniz ve  tüm bilgi birikiminizin biriktiği yerdir. 

Yaşanan olaylar, kaybedilen duygular, yitirilen veya unutulan tecrübeler adeta kütüphanenizin bakımsız kalmasına benzer. Tozlanan kitaplar , kategorisi karışan kitaplar derken, daha sonra aradığımız konuyu bulamama stresi bize kaygı, korku, sinirlenme başarısızlık olarak döndüğünde buna kısaca depresyon diyebiliriz.



Haydi kütüphaneyi toplamaya başlayalım. Önceliğimiz tozlarını aldığımız kitapların ( tecrübe ve hayatımızın ) doğru bölümlere konulmasını sağlamak. Bunu yapmamız için hayatımıza katmamız veya aktif etmemiz gereken ilk konu;

PLAN VE PROGRAMLAMA

Bilişsel davranışlı terapide önceliğimiz kendi kendini gözlemleme, notlar alma ve bunları anlık hayatında uygulayabilme yetilerini kavrama ve geliştirmedir. Bunlar özellikle yazılı yapıldığı zaman kütüphaneniz de yerde duran âtıl bilgilerin yavaş yavaş kategorize olup yerlerine yerleştirildiğini ve kişisel olarak kaygı ve stresten bir nebze olsun uzaklaşıp planlı olmayı başardığınızı hissedeceksiniz. Artık kitaplar yerine konulmaya başladığında zaman size hayal kurmayı ve hedefler yaratmak için yer açıyor.

HAYALLER VE HEDEFLER 

Kimse kütüphanesinde okumak istemediği kitapları tutmak istemez. Onları bağışlayın... Böylece raflar da yerlerinizin açıldığını (stres ve kaygıdan uzaklaştığınızı) göreceksiniz. Peki hangi kitapları okumak istiyorsunuz? Ne öğrenmek, nasıl öğrenmek, neyi merak ediyorsunuz bunları hayal edip yine yazılı olarak kendinize belirtin. Kütüphanenize her katacağınız kitap size yeni tecrübeler  ve anı yaşamak için fırsat verecektir. 


Her şey her zaman iyi niyetli olmayabilir. Yaşanan acı olaylar bazen hayatımızda yaralar açabilir. Bazen kütüphaneye koyacağınız kitabin kapak sayfası yırtılır bazen içinde eksik sayfalar ya da tamamlanmamış bir kitap olabilir. Bu gibi durumlarda önceliğimiz sadece o konu olabilir. Devamlı aynı konuda kalmak saplantı haline gelirse, kaygılar stresler çoğalıp, hayat kalitemiz düşebilir. Öyleyse bu konu da yapmamız gereken diğer bir husus;

DIŞLAŞTIRMA

Önceliğinizi belirleyip hareket etmek gerekebilir. Söylemleriniz kelimeleriniz bu konuda çok önem ifade etmektedir. Yani sadece o kitap üzerinde kalmak sizin motivasyonunuzu düşürüp, kütüphanenizde bulunan diğer kitaplara (hayatınıza) haksızlık olur. Baş ucunuzda bekleyen bir kitaba bağımlı olmak yerine, kitaplarınızı toplarken öğreneceğiniz diğer konular da size eksik olanı tamamlamaya destek sağlar. 

Perspektif bakış açısı yakalamanız için bir konu yerine, kütüphanenizde bulunan diğer kitaplara da aynı özeni gösterip toplamaya gayret edin. Evet zor olabilir. Dağınık bir kütüphane bir yaşamı tekrar düzeltmek kolay bir iş değildir. Bunu başarmanın yolu kitaplarınızı iyi bilmek koyduğunuz bölümleri unutmamak ve yenilere yer açmaktır


Depresyon ile ilgili Ana Sayfaya gidiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

İletişim

Tüm Sorularınız için mesaj bırakınız.

İsim*


Mesajınız*


Sadece sor, sana yardım etmek için buradayız.

Sizin için uygun olup olmadığımızdan emin değil misin? veya hizmetlerimiz hakkında sorularınız mı var?

  • info@cengizsoykok.com
  • www.cengizsoykok.com

Pages