Google’ in Yapay Zeka Korkusu - C.S. Cengiz Soykök

Google’ in Yapay Zeka Korkusu


Google'ın Project Loon helyum zeplin balonları, dünyanın uzak bölgelerine internet erişimi sağlamayı amaçlıyordu ve ilk balonu Peru’ya yerleştirmek istediler. Porto Riko'dan Peru'ya yola çıkan zeplin balon üzerinde yönlendirme motorları taşıyordu. Bu motorlar kendilerine verilen rotayı takip eden Yapay Zeka ile yönetiliyordu. Hedefe ulaşan balon ayrıca yapay zeka kontrolü ile herhangi bir yerden kumanda etmeye gerek kalmadan sabit kalmaya amaçlanmıştı.  Porto Riko'dan Peru'ya yola çıkan balon bir müddet sonra yolda kendi kendine rota değiştirdi. Üzerindeki yapay zeka modülü AI ( AI= yapay zeka Artificial Intelligence baş harfleri ) rotayı değiştirmişti. Uzmanlar telaşa kapıldılar. Programı kilitleyerek zorlukla hakimiyeti ele aldılar. Bir müddet sonra tekrar AI aktif edildiğinde tekrar rotanın özellikle saptırıldığını gördüler. Bir müddet kendi başına bırakılan AI’nin aslında kendisinden istenileni daha başarılı yaptığı farkedilmişti. AI kendi kendine eski Portekiz’li denizcilerin uyguladığı “Tacking” yöntemini öğrenmişti. Rüzgarın rotayı devamlı değiştirmesi üzerine AI balonu Tacking yöntemi ile önce rüzgara karşı dalış hareketine giriyor bir müddet sonra tekrar rüzgara yan rota ile yeni belirlenen rotaya oturuyordu. Böylelikle havada 5 km. lik peryodlarda zigzag lar çizerek rotayı korumuştu. Üstelik daha az enerji harcamıştı. Komuta kontrol kademesinde uzmanlar şaşkınlıktan dillerini yutacak hale gelmişlerdi. Olumsuz hava koşullarında, kendi kendine uçan balonlar kendi başlarına toparlamayı öğrenmişlerdi. Bunu istemeden yaptıkları gerçeği herkesi, özellikle de proje üzerinde çalışan araştırmacıları şaşırttı.

Candido, proje hakkında bir blog yazısında, "Bu tekniği tam olarak uygulamasına izin verilen ilk balon, Porto Riko'dan Peru'ya bir uçuş süresi rekoru kırdığında, bunun çok zekice olduğunu çabucak fark ettik," diye yazdı. "aynı anda kendimi daha daha aptal hissetmiştim."


Bu, AI( AI= yapay zeka Artificial Intelligence baş harfleri )  kendi cihazlarına bırakıldığında meydana gelebilecek türden bir şeydir. Geleneksel bilgisayar programlarından farklı olarak, AI'lar, insan mühendislerinin onlara açıkça söylemediği görevlere yeni yaklaşımlar keşfetmek ve geliştirmek için tasarlanmıştır.


Ancak bu görevlerin nasıl yapılacağını öğrenirken, bazen AI'lar, bu tür sistemlerle çalışan insanları bile her zaman şaşırtabilecek kadar yaratıcı bir yaklaşımla ortaya çıkar. Bu iyi bir şey olabilir, ancak aynı zamanda yapay zekalar tarafından kontrol edilen şeyleri tehlikeli bir şekilde öngörülemez hale getirebilir - robotlar ve sürücüsüz arabalar, insanları tehlikeye atacak kararlar verebilir.

Bir yapay zeka sisteminin insan efendilerini "zekice alt etmesi" nasıl mümkün olabilir? Ve öngörülemeyen bir felaketin meydana gelmemesini sağlamak için makine zihinlerini bir şekilde kısıtlayabilir miyiz?


Georgia Institute of Technology'den Mark Riedl, insanları yapay zekanın yapabilecekleri konusunda Bir insanla “GO” oyunu oynanyan AI ‘nin geliştirdiği seçeneklerden çıkan AI performansını göstererek uyardı. 

AI (yapay zeka Artificial Intelligence) kendi kendine binlerce yeni taktik ve stratejik taktikler geliştirmişti. Bir insan beyninin artık GO da AI’yi yenmesi mümkün görünmüyor. 



Yine de masum bir Go oyunu olan bu bile insanlar arasında farklı duygular uyandırır. Bir yandan, DeepMind, AlphaGo adlı sisteminin, insanların bin yıldır oynadığı bir oyuna "yenilik" getirme ve yeni yaklaşımlar ortaya koyma yöntemlerini gururla anlattı. Öte yandan, bazıları böylesine yaratıcı bir yapay zekanın bir gün insanlar için ciddi bir risk oluşturup oluşturmayacağını sorguladı.


AlphaGo'nun tarihi zaferinden sonra Western Sydney Üniversitesi'nden Jonathan Tapson, "Yapay zekaların en kötü durum davranışını, olası davranışlarını gerçekten hayal edemediğimizde tahmin edebileceğimizi veya yönetebileceğimizi düşünmek saçma." 

Unutulmaması gereken en önemli şey, diyor Riedl, yapay zekaların gerçekten insanlar gibi düşünmemesidir. Sinir ağları aslında gevşek bir şekilde hayvan beyinlerinden esinlenmiştir, ancak "keşif cihazları" olarak daha iyi tanımlanabilirler. Bir görevi veya sorunu çözmeye çalıştıklarında, yanlarında daha geniş dünya hakkında pek çok önyargı getirmezler. Bazen milyonlarca kez bir çözüm bulmaya çalışırlar.


"Biz insanlar yanımıza çok fazla zihinsel yük getiriyoruz, kuralları düşünüyoruz," diyor Riedl. "Yapay zeka sistemleri kuralları bile anlamıyor, bu yüzden olayları çok rastgele kurcalıyorlar."


Yapay Zeka AI video oyunları alanında da etkinliğini sürdürüyor. Bazı oyunlarda oyun geliştirme, ipucu gibi konularda AI beklenmedik yeni öğrenilmiş sürprizlerle karşımıza çıkabiliyor. DeepMind araştırmacısı Victoria Krakovna bir oyunun tasarımı oyunda bilgisayarla oynayan kişi ya kişi yada AI kazanma şeklinde idi.  Ancak AI kaybedeceğini anladığı zaman diğer oyuncuyu uçuruma sürükleyip onunla beraber uçurumdan atlamayı öğrendi. Bir AI  yenilmektense intihar mekanizmasını devreye sokarak berabere kalmak olarak çözüm haline getirmişti. 


Geçen yıl, ABD'li Covariant firması tarafından geliştirilen Berlin'deki bir fabrikada çalışan bir robot kol, bir konveyör bandından geçerken ürünleri sıralamak için beklenmedik yöntemler buldu. Bunu yapmak için özel olarak programlanmamasına rağmen, kolu kontrol eden yapay zeka, her seferinde başarılı bir şekilde alacağını garanti etmeye yardımcı olmak için şeffaf ambalajdaki öğelerin merkezini hedeflemeyi öğrendi. Bu tür nesneler, bu şeffaf malzeme nedeniyle üst üste geldiklerinde birbirine karışabildiğinden, daha az kesin olarak hedeflemek, robotun öğeyi alamayacağı anlamına geliyordu.


Covariant kurucu ortağı ve CEO'su Peter Chen, "Nesnelerin üst üste binen köşelerini önler ve bunun yerine en kolay seçilebilir yüzeyi hedefler," diyor. "Bizi gerçekten şaşırttı." AI robot kolu işi en pratik yöntemle yapmayı öğrenmişti. 


OpenAI'de Jeff Clune sonuçta “AI ‘ile bazen dost bazen köşe kapmaca oynayacağımız garip bir çağa hazırlıklı olun. AI ‘ler inanılmaz gelişim gösterecekler bu yeteneklerini internet ile birleştirip belki de insanoğlunu etkisi altına alıp dünyayı yönetecekler.” 

Ne garip ki bu sırada insanlarda dünyayı kendisi yönetiyor sanacak.


Kaynak; BBC Future , Yeni dijital çağ, 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

İletişim

Tüm Sorularınız için mesaj bırakınız.

İsim*


Mesajınız*


Sadece sor, sana yardım etmek için buradayız.

Sizin için uygun olup olmadığımızdan emin değil misin? veya hizmetlerimiz hakkında sorularınız mı var?

  • info@cengizsoykok.com
  • www.cengizsoykok.com

Pages