Dijital İletişimde Güç Oyunları - C.S. Cengiz Soykök

Dijital İletişimde Güç Oyunları



Birçoğumuz bazen kişisel ve kurumsal hayatımızda sinir bozucu ve haksız iletişim stratejilerinin hedefiyiz. Bunlar genellikle, bazen bilinçsizce ve bazen de kasıtlı olarak, kendimizi tekrar tekrar içinde bulduğumuz iletişim ve davranış kalıplarının şeklini alan güç oyunlarıdır. Bunlar yalnızca izole edilmiş, rastgele olaylar değildir. Bir patron veya daha kıdemli bir iş arkadaşımız fiziksel olarak uzaklaştığında, bir toplantıda kasıtlı olarak başka bir takım arkadaşına döndüğünde veya aniden dostane hareketler yapmayı bıraktığında veya bir tokalaşma tarzıyla bile bunun sebeplerini anlayabiliyoruz. Ya da bir takım arkadaşınız toplantılarda sizi bölmeye, dışarıda bırakmaya veya sohbet edemeyecek kadar meşgul olduğuna işaret etmeye başlayabilir.





Dijital alanda, güç oyunları aynı derecede yaygın ve daha tehlikeli. Çevrimiçi olarak, mobbing kültürünün yeni yolu ve bunu yaptığımızı kabul etmemizi engelleyen bir ekranla karşı karşıyayız. Bunlara örnek verecek olursak;


  • İşyerinde mail gönderirken iş arkadaşınızı CC' ye göndermeyi “unutabiliriz”,
  • Biraz düşmanca veya azarlayıcı bir takip gönderebilir,
  • Üstünkörü, tek kelimelik bir mesajı seçebilir,
  • Kasıtlı olarak bir yanıtı erteleyebilir,
  • Pasif agresif bir "Son e-postama göre" ile başlayabilir,
  • Kelimeleri seçtikleri için gereksiz yere birini azarlayabiliriz. (Mükemmel kibar e-postanıza azarlayıcı bir yanıt veren o CFO sizce nasıl?)

ve bazen de bu durumlar ile karşılaşabiliriz;


İletişim kurabileceğiniz kimse yok

İletişim ortağı, yanıt olarak “Hayır'ı reddeder, herhangi bir tepkiyi bırakır ve/veya küçümser ve her türlü çekince ve endişeyle alay eder.


Bana borçlusun

Adından da anlaşılacağı gibi, Bu hayali bir borcun geri ödenmesi ile ilgilidir. Kanıtlanmış bir iyilik (kimsenin pek umursamadığı ve ilk etapta kimsenin gerçekten istemediği) sürekli olarak, süresiz olarak geri ödenmesi gereken geçmiş bir iyi niyet ve yardım ifadesinin hatırlatıcısı olarak kullanılır. Alıcı, ebedi bir borçlu rolüne yerleştirilir.


Şaka yapıyor olmalısın

Kendini üstün göstermenin ve sohbette diğerlerinin üstünde yüceltmenin ironik bir yolu. Tipik cümleler: “Öyle demek istemiyorsun,” “Hayatımda böyle aptalca bir şey duymadım,” “Böyle fikirleri nereden buluyorsun?


Metaforlar

Şiirsel dil ve yükselen ifadeler günlük iletişimde canlandırıcıdır, bu nedenle bunların kodunu çözmek ve mesajı haksız, güçlü bir manevra olarak tanımak zor olabilir. Bunlar, konuşmacının şu anda orada olmayan üçüncü bir şahsı olumsuz olarak değerlendirdiği durumlarda ortaya çıkar, ancak bu tür ifadeler kendimize ve değerlerimize, seçimlerimize ve tutumlarımıza da işaret eder, örneğin “Ahmet muhtemelen kutudaki en keskin kalem değildir.”


Düşünce durdurucular 

Sözünü kesmek, başkasının konuşmasına atlamak, başkasının düşüncelerini tamamlamak, sonra başka bir konuya geçmek – bunlar saldırgan davranışlarıyla dikkat çeken bir hakimiyetin işaretleridir. Bağırmak, bağırmak veya kaba kelimeler kullanmak olağandır ve genellikle etkilidir.


Bazılarımız yanlışlıkla dijital güç oyunlarıyla suçlanabilir. Bu günlerde, pasif saldırganlıktan küçümsemeye kadar her şeyi işaret edebilir. Bu şekilde dijital beden dili, gönderdiğimiz mesajları abartarak kasıtlı ve kasıtsız güç oyunlarına neden olur. 


Bu tür güç oyunlarına yanıt vermenin en iyi yolu nedir? Olumsuz durumlar göz ardı edilebilir veya etkisiz hale getirilebilir, ancak bunu yapmak zor olabilir. Hatta davranışın normalleşmesine neden de olabilir. 


Bu tür iletişim problemlerinden kaçınmak için uygulayabileceğimiz bazı püf noktaları vardır. Bunlar;


Güven, Yanlış Anlamayı Azaltır.


İlk olarak, kendimizle başkaları arasında var olan ve onlarla nasıl iletişim kuracağımızı belirlemesi gereken güven ve güç boşluklarını iyi anlamamız gerekir.


Mesajlarımıza düzenli olarak yanıt vermeyen bir iş arkadaşınızla veya yalnızca patron CC'deyken yanıt veren bir meslektaşımızla güven konusunda boşluk hissedebiliriz veya başka ekipten bir iş arkadaşımıza ne zaman işini göndersen “Harika iş!” diyenle aramızda orta düzeyde bir güven boşluğu hissedebiliriz. Bazen verdiğimiz geri bildirimler de dijital ortamlarda yanlış anlaşılabilmektedir.


İletişim kurduğunuz kişiyle aranızda bir güven boşluğunun arttığını hissediyorsanız, dijital beden dilinizin nasıl yanlış yorumlandığı konusunda dikkatli olun. Başkalarının izlemesini beklediğiniz iletişim protokollerini takip ettiğinizden emin olmak için kendinize sorular yöneltin. Bazen bu, başka birinin fikirlerine daha fazla ilgi göstermek, Zoom 'da iyi dinleme becerileri sergilemek veya e-postalara düşünceli bir şekilde yanıt vermek anlamına gelebilir.


Yakın bir arkadaşınıza e-posta gönderirseniz ve aranızdaki güven yüksekse, kısa cevaplarsanız veya yanıtlaması birkaç gün sürerse, muhtemelen meşgul olduğunuzu varsayacaktır. Ancak aranızdaki güven düşükse, iletişimde olduğunuz kişi sessizliğinizi kasıtlı olarak ve kısalığınızı bir kırgınlık veya öfke işareti olarak yorumlayabilir.


Güç Boşlukları Karışıklık Yaratır.


Bizden farklı profesyonel rütbelere sahip insanlarla uğraşırken genellikle güç boşlukları hissederiz. Örneğin, bir şirketin kıdemli lideri ile yeni işe alınan bir çalışan arasında yüksek bir güç farkı vardır. Kıdemli lider, yeni işe alınan kişiyle iletişim tarzında kısa veya öz davranarak daha yüksek güç seviyelerinde hareket edebilir. Yeni çalışan ise patronuyla hız, netlik ve anlamlı mesajlara öncelik vermeye çalışacaktır. Kitabımda güç matrisi ve yapılması gerekenleri açıkladım.


Dijital iletişimi yanlış anlama konusunda hepimizin farklı olduğunu ve gerçek niyetlerimizin her zaman çevrimiçi olarak doğru bir şekilde yansıtılmadığını unutmayın.

 

Başka bir kişinin dijital beden diline karşı dikkatli ve anlayışlı olmayı öğrenin. Bir teslimattan memnun olmadıklarında ne yaparlar? Övgü verirken neye benziyorlar? Yazdığınız veya söylediğiniz bir şeyi yanlış anladıklarında ne olacak? Bu bilgiyle donanmış olarak, ihtiyaçlarını önceden belirleyebilir, karşılayabilir ve ilişkiyi geliştirebilirsiniz.


Örneğin, bir satırdan fazlasını yazmaya zahmet edemeyecek, üst düzey bir kişiyle ilgilenen bireysel bir katılımcıysanız, bunu kişisel algılamamaya çalışın. 


Niyetlerinizi Kontrol Edin!


Güç dinamiklerinde niyetler çok önemlidir ve dijital beden dilinin onları çarpıtma gibi komik bir alışkanlığı vardır.  Çevrimiçi ortamda iki kişi arasında güven ve güç boşlukları olduğunda, bu dinamiklerin yıpratıcı olmamasını sağlamak önemlidir. 


Sadece bir şeyi hatırlayın: dijital çağımızda iletişimimizin çoğu belirsizlikle dolu. Her birimizin farklı iletişim türleri hakkında farklı beklentileri ve içgüdüleri vardır. Bu beklentiler ve içgüdüler farklı kanallarda farklılık gösterir. Dijital ortamlarda ortak bir kural kitabı olmadan, iletişim kurduğumuzda bunalmış, hatta endişeli hissetmek doğaldır. Ancak güven ve güç boşluklarını kontrol etmek ve buna göre hareket etmek, netlik ve belirsizlik olmadan iletişim kurmanıza yardımcı olabilir.




Cengiz SOYKÖK, 21. yüzyılın ekip çalışması ve iletişimi konusunda uzmandır. Ödüllü bir konuşmacı ve yeni  Dijital İletişim Kılavuzu kitabının yazarıdır .  Dijital Tükenmişliği Bitirmek için ücretsiz kılavuzunu indirin .

Onu  Linkedin  ve Twitter'da takip edin .


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

İletişim

Tüm Sorularınız için mesaj bırakınız.

İsim*


Mesajınız*


Sadece sor, sana yardım etmek için buradayız.

Sizin için uygun olup olmadığımızdan emin değil misin? veya hizmetlerimiz hakkında sorularınız mı var?

  • info@cengizsoykok.com
  • www.cengizsoykok.com

Pages