Dijital Empati - C.S. Cengiz Soykök

Dijital Empati

 


Günümüzün sanal iş yerlerinde yanlış anlamalar ve anlaşılmalar çok yaygın gözüküyor. Zayıf iletişim alışkanlıkları, bir ekibin başarılı olma potansiyelini etkileyebilmektedir. Özellikle uzaktan çalışmaya ve dijital iletişime daha fazla güvenmeye başladığımızda, her zaman netlik ve empati ile etkileşim kurmaya çalışmalıyız. Sizce dikkatlice okumanın ve net bir şekilde yazmanın ne demek olduğunu yeniden öğrenmek, alışkanlıklarımızı geliştirmek ve daha iyi ekip üyeleri olmak için iyi bir ilk adım mı?


Dijital okuma ve yazma becerileri, hem mevcut hem de gelecekteki meslektaşları ile güçlü ilişkiler geliştirmek ve sürdürmek isteyen herkes için kritik öneme sahiptir. İnsanların düşüncelerini ve endişelerini gerçekten dinlemek ve buna göre yanıt vermek, uyumlu bir iş yerinin oluşmasını sağlar. Çoğumuz zaman zaman sadece parmaklarımızla iletişim kurduğumuzdan, daha iyi okuyucular ve iletişimciler olmamıza yardımcı olacak yeni temel ve pratik kurallara ihtiyacımız olabilir.


Kısalık: Cevap Vermek İçin Acele Etmeyin!


Meslektaşlarımıza düşüncesizce yanıtlar göndermeye başladığımızda, ekiplerimiz bundan zarar görür.

Bazen üst kademelerden gelen güç etkili kısalık alışıldık değildir. Özensiz metinler ve özensiz e-postalar, kötü cümleler, kötü dilbilgisi, iğrenç yazım veya umursayacak zamanımız yok! der gibi yazılan dijital kelimeler dijital empatiye negatif örneklerdir.

Bununla birlikte kısalık, bir kişiyi önemli gösterebilirken, işinize de zarar verebilir. Hızlı bir e-posta göndermek, alıcının bunun ne anlama geldiğini deşifre etmek için zaman harcaması gerektiği anlamına gelir, bu da gecikmelere neden olur ve potansiyel olarak maliyetli hatalara yol açar. Ayrıca samimiyetsiz olarak algılanmamıza neden olarak ekiplerimizin güvenilirliğine olan güvenin kaybolmasına neden olabilir.

Her mesaja cevap vermek zorunda değilsiniz, ancak gerekirse iletişiminiz en azından net olmalıdır.


Güçlü tonlarda kalın!


Ton - bir mesajın genel tutumu veya karakteri anlamına gelir. Başarılı bir iletişimci için başka bir anahtar beceridir. Belki de her şeyden çok, empatiyi iletmek için en büyük araçtır. Bu nedenle, eski, şimdiki veya müstakbel bir çalışana hitap ederken kendinize şunu sorun: Alıcı kim? Seyirci kim?

Sunacak önemli bir şeyiniz yoksa yanıt vermek için yanıt vermeyin. Bir e-postaya veya mesaja odaklı bir şekilde dikkat edemediğiniz günlerden birini yaşıyorsanız, aldığınıza dair hızlı bir yanıt gönderin ve mümkün olan en kısa sürede daha uzun yanıt vermeyi planladığınızı onlara bildirin.


Açıkça Yanıt Vermek Empati ve Saygı Hissi Uyandırır.


Dijital iletişimde okuma becerilerimizin azalmasının en bariz nedenlerinden biri, çoğu zaman yıldırım hızında hareket etmemizdir, bu da ayrıntıların dikkatimizden kaçmasına sebebiyet verebilir. Hızımız bazı zaman doğruluk, netlik ve saygıya olan bağlılığımızı zedeleyebilir.


İletişimlerinizde her zaman ayrıntılara atıfta bulunun. Örneğin size soru listesi içeren uzun bir e-posta gönderilirse, kapsamlı bir yanıt göndermek yerine e-postanın belirli bileşenlerine yanıt verin. Bu diğer kişinin zamanını ve düşüncesini gerçekten okumak için zaman ayırdığınızı gösterir.


Çoğu zaman, bir e-postayı yanlış yorumlamak, atılan bir kelimeyi veya yanıltıcı noktalama işaretlerini anlamama sorunudur. Çözüm basit: Göndermeden önce e-postalarınızı düzeltin. Yazım denetimi ve diğer düzeltme programlarından yararlanın. Düzeltme hem bir alışkanlık hem de bir beceridir: Temiz, net bir kopya göndermeyi beceri haline getirmek, insanların yazdıklarınızı daha ciddiye almasına yardımcı olacaktır.


Göz teması, ses tonu veya beden dili gibi başka bir kişinin ne demek istediğini netleştirmek için ipuçlarının olmaması dijital iletişimi zorlaştırır. Daha güçlü dijital iletişim adına yavaşlamak, meslektaşlarıyla sağlam ilişkiler sürdürmek isteyen herkes için çok önemlidir. Dikkatli bir şekilde okuyup yazarak, çalışanlar ekiplerine ve hizmet ettikleri organizasyona daha fazla güven duyacaklar.




Cengiz SOYKÖK, 21. yüzyılın ekip çalışması ve iletişimi konusunda uzmandır. Ödüllü bir konuşmacı ve yeni  Dijital İletişim Kılavuzu kitabının yazarıdır .  Dijital Tükenmişliği Bitirmek için ücretsiz kılavuzunu indirin .

Onu  Linkedin  ve Twitter'da takip edin .


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

İletişim

Tüm Sorularınız için mesaj bırakınız.

İsim*


Mesajınız*


Sadece sor, sana yardım etmek için buradayız.

Sizin için uygun olup olmadığımızdan emin değil misin? veya hizmetlerimiz hakkında sorularınız mı var?

  • info@cengizsoykok.com
  • www.cengizsoykok.com

Pages